In 1568 begon de 80 jarige oorlog. Nederland werd toen geregeerd door koning Filips van Spanje. Hij stuurde de gevreesde toezichthouder Alva naar onze lage landen. Prins Willem van Oranje probeerde de lage landen te bevrijden met medewerking van de steden. In 1566 was er ook in Vlissingen een beeldenstorm in de St. Jacobskerk vanwege het verzet tegen de overheersing van het katholieke geloof van de bezetter.
Begin april 1572, de Vlissingers hadden toen al te maken met de inkwartiering, kwam het bericht dat er nog eens 400 Spanjaarden zouden worden ondergebracht in de huizen.(er waren toen maar 4000 inwoners) Zij moesten hen van eten en onderdak voorzien. Er heerste ook grote armoede onder de bevolking. Verder waren de Vlissingers het zat dat ze een 10 de penning moesten afgeven aan Alva. (belasting)
De pastoor in de St.Jacobskerk begon na de Paaspreek op eerst Paasdag 6 april 1572 met een bulderpreek en moedigde de bevolking aan om ten strijde te gaan tegen de Spaanse overheersing. Onder aanvoering van Jan van Cuijk, een handlanger van Willem van Oranje, ging de bevolking, ook de niet kerkelijken en protestanten naar het tuighuis en sleepte de kanonnen naar het Rondeel, waar schoten op de Spaanse vloot werden gelost. Daarna kwam een zwemmer van de vloot aan wal en vroeg om de beschietingen te stoppen. Zodra het tij laag en de wind gunstig zou zijn, zouden zij weg varen.
Op een vrij simpele manier hadden de Vlissingers de Spanjaarden weggestuurd. De Walen en Spanjaarden vertrokken naar Middelburg dat pas veel later werd bevrijd.
Een paar dagen later komt de Spaanse kapitein Hernando Pacheco met zijn soldaten niets vermoedend naar Vlissingen. Hij wordt opgepakt en later opgehangen. (of toch niet?)
Vlissingen was eigenlijk de eerste stad die zichzelf bevrijdde van het Spaanse juk; dit jaar 452 jaar geleden, het begin van de Geboorte van Nederland.
De werkgroep Viering Vlissings Verzet 1572 speelt deze gebeurtenis al vele jaren na.
Wilt u meelopen met de optocht; dit kan zonder aanmelding maar verkleedt u dan wel als late Middeleeuwer.(zie foto’s) Kinderen ook van harte welkom!
Op zaterdag 30 maart tussen 13.00 en 17.00 uur kunt u eventueel nog oude kleding lenen in Museum Scheldewerf De Willem Ruysstraat 100
In het Costuumpje aan de Gildeweg 25 in Vlissingen kunt u tegen betaling ook kleding uit die tijd huren.