Ontdek het verleden in Vlissingen

Speuren naar sporen uit het verleden.

Ontdek zelf het verleden van en in Vlissingen. Op deze pagina staan wat mooie plekjes met een geschiedenis die je altijd zelf kunt bezoeken. Hier kun je meer lezen over de gebeurtenissen in april in Vlissingen. Een ware speurtocht door Vlissingen. Je kunt de verschillende punten die een belangrijke rol in de geschiedenis van Vlissingen spelen, zelf ervaren. 

Ontdek jij alle bijzondere sporen in Vlissingen? Door de hele stad zijn verschillende plekken  waar je de sporen uit 1572 kunt terugzien of kunt beleven.

We hebben een aantal plekken in de stad hieronder voor je op een rijtje gezet. Je kunt ze het hele jaar door bezoeken, gewoon met de benenwagen.

geschiedenis-historie-willem-van-oranje-prins-alva-spanje-bril-Vlissingen-Opstand-1572-nederland

Sint Jacobskerk

In deze kerk is de opstand in 1572 begonnen. Toen was dit nog de Onze Lieve Vrouwen kerk. De Priester vertelt op zondagochtend tijdens de dienst in klare taal dat er actie moet worden ondernomen. En zo vertrekt een grote groep Katholieken richting het stadhuis van Vlissingen. Hier stonden de Protestanten die hadden gehoord dat er nog meer soldaten in de stad zouden komen. En samen trokken de Katholieken en Protestanten richting het Keizersbolwerk. 

geschiedenis-opzet-opstand-verzet-Vlissingen-1572-Vlissingen-walcheren

Keizersbolwerk

Hier stond het wapendepot en voor de kust lag de Spaanse vloot. De geschiedenis geeft aan dat de menigte het wapendepot heeft geplunderd en ze gingen hier met de wapens staan zwaaien. Ook werd hier één kanonschot gelost. Dit moet de Spanjaarden aan het denken hebben gezet. 

geschiedenis-Vlissingen-Alva-Opstand-Spanje-Spanjaarden-Geld-Belasting-Eerste-Stad

MuZEEum

In het MuZEEum in Vlissingen kun je ook de geschiedenis uit 1572 terugvinden. Op 6 april 1572 is Vlissingen bevrijdt van de Spanjaarden, maar op 7 april kwam kwam de Spaanse kapitein Fernando Pacheco per schip aan in Vlissingen, vergezeld door twee boodschappers. Hij wist nog van niks en is gevangen gezet. Zijn helm is hiervan bewaard gebleven. 

Bellamypark

Fernando Pacheco heeft een tijdje gevangen gezeten, maar begin mei kwam hier een eind aan. Rond 8 en 9 mei waren er vele opstanden op Walcheren. De Spanjaarden vochten hard terug en hebben bijvoorbeeld veel mensen vermoord in Arnemuiden. Hier waren de inwoners van Vlissingen pissig over en toen hebben ze Fernando Pacheco opgehangen op het Bellamypark.